Tandlægevagten Nordjylland

 

Weekend og helligdage imellem kl. 9.00 og kl. 10.00.

 

Ring på telefon 70 20 02 55 for at få kontakt med vagttandlægen.

 

Hvis der skal foretages en behandling sker dette på den kommunale klinik i Aalborg.

 

Læs mere her

 

 

 

 

Om god mundhygiejne - hvordan og hvorfor?


Hvordan holder du dine tænder rene? Man bør børste sine tænder 2 - 3 gange dagligt. Helst ikke mere, idet det slider på tandhalsen. Det er bedst at bruge en blød tandbørste med et lille børstehoved med afrundede børster. Denne børste holder bedst rent, og risikoen for slid er mindst mulig. Man holder børsten ned på overgang til tandkød og i en 45 graders vinkel mod tandfladen.
Med et jævnt tryk vibrerer man børsten frem og tilbage i 1-2 millimeter store bevægelser, mens man trækker børsten hen over tandrækken. Først på ydersiden i overmunden, så indersiden og til sidst tyggefladen. Det samme i undermunden.

Tandstikker og tandtråd. En gang hver dag bør man bruge tandstikker eller tandtråd, idet en tandbørste ikke kan holde rent i mellemrummet mellem tænderne. Her er risikoen for huller og tandkødsproblemer mindst lige så stor som på ydersiden af tænderne.

 

Hvorfor er det vigtigt at børste tænder?
Ved at børste tænder fjerner du madrester fra tændernes overflade og sammen med dem bakterier. Hvis bakterierne ikke bliver fjernet, danner de syre, som ætser tændernes overflade. Efter et længere stykke tid vil ætsningen blive så omfattende, at der dannes et hul. Det kan give smerter – men i mange tilfælde mærker man ikke noget til huller mens de er små. Derfor er det vigtigt at få kontrolleret sine tænder regelmæssigt.


Med en god mundhygiejne kan man ikke bare forebygge huller, men også problemer som paradontose. Der er forskel på hvor udsat man er for at få huller i tænderne. Man har større risiko hvis man lider af mundtørhed, eller har svært ved at bruge sine hænder normalt, for eksempel på grund af gigt. Kostvaner spiller også en stor rolle. Søde sager er særlig god grobund for bakterierne, og særligt hvis de klæber til tænderne – så pas på karameller og tørret frugt! Søde drikke er også en trussel mod den gode mundhygiejne, hvis man drikker mange små sjatter over lang tid. Syreskader er desværre et voksende problem i Danmark, og det skyldes sandsynligvis det store forbrug af cola og søde læskedrikke.

Til forside
Stærke og smukke tænder tænder glæde
 

Tandlægeselskabet Ole Skadkær Jørgensen ApS  |  Strømgade 4, 2. tv.  |  9800 Hjørring  |  Telefon: 98 92 42 22